Akyazı Nilüfer Hatun MTAL’de Uluslararası eTwinning Projesi
‘The Journey Of Dough (Hamurun Yolculuğu)’ eTwinning Projesi
Tahılın ortaya çıkmasından una dönüşmesi, ekmeğin ortaya çıkması, unun mantı-makarna-kek-börek-baklava gibi mamullere evirilmesi, bunların öğrenciler tarafından araştırılarak Yiyecek İçecek Hizmetleri Mutfak Atölyelerinde uygulanması ve farklı ülkelere / kültürlere ait hamur işlerinin öğrenilmesi / denenmesi gibi hedefleri ile bulunan The Journey Of Dough (Hamurun Yolculuğu) eTwinning Projesi 2021-2022 Eğitim Öğretim Yılı ile birlikte başladı.
Farklı ülkelerden (Türkiye-Azerbaycan-Polonya-Romanya) disiplinler arası yaklaşım ile farklı branştan (Yiyecek İçecek Hizmetleri, İngilizce, Turizm vs) öğretmenler ile başlayan projenin kuruculuğunu Akyazı Nilüfer Hatun MTAL Yiyecek İçecek Hizmetleri Alan Öğretmeni Ali TOSUN ile Rize Çayeli MTAL Yiyecek İçecek Hizmetleri Öğretmeni Serhat KARTAL yapmakta ve Akyazı Nilüfer Hatun MTAL İngilizce Öğretmeni Merve ÇAĞLAR’da projede yer almaktadır.
Proje kapsamında çalışmalarına devam eden öğrenciler Ali TOSUN ve Merve ÇAĞLAR rehberliğinde;
– Aralık Ayında Web 2.0 araçlarını kullanarak Coğrafi İşaretli Ürünler Takvimi, Yeni Yıl Kartları, Yöresel Ekmeklerin Araştırılarak Video Çekimlerinin Yapılması,
– Ocak Ayında Tahıl Çeşitleri-Yerel Un ve Ekmek Çeşitleri ile ilgili araştırma yapılarak Okul Panoları Yapılması Hamur Ürünleri içerikli Kahoot Bilgi Yarışması, Web 2.0 araçlarını kullanarak Proje İçerikli Dijital Oyunların Hazırlanması,
– Şubat Ayında Güvenli İnternet içerikli e-pano oluşturulması, mantı ve erişte çeşitlerinin araştırılarak atölyelerde yapılması gibi etkinlikler gerçekleştirdiler.
Yürütülen proje faaliyetleri hakkında bilgi veren Yiyecek İçecek Hizmetleri Alan Öğretmeni Ali TOSUN ve İngilizce Öğretmeni Merve ÇAĞLAR ‘The Journey Of Dough (Hamurun Yolculuğu) eTwinning Projemiz ile öğrencilerimiz medeniyetler beşiği olan Anadolu’daki ilk tahıl çeşitlerini araştırarak un türlerini öğrendiler. Yöresel ekmek çeşitlerini araştırarak farklı tahıllara ait unlar ile ekmekler yapıp videolarını çektiler. Mantı ve erişte gibi değerlerimizi diğer ülkelerdeki arkadaşları ile paylaştılar. Aynı zamanda diğer ülkelerin kültürlerine ait hamur işlerini öğrenip okulumuz mutfak atölyesinde yaptılar. Ayrıca proje dilinin İngilizce olması ve farklı ülkelerdeki arkadaşları ile iletişimlerinde kullanmaları da öğrencilerimizin dil gelişimlerine ciddi katkı sağlamaktadır. Proje sonunda ise yapılan hamur ürünlerinin içerisinde yer aldığı QR Kodlu Etkileşimli e-kitap yapılıp alana katkı sağlayacaktır.’ dedi.
Akyazı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Okul Müdürü Enver EKİCİ ise, ‘Mutfak Kültürümüz ile ilgili öğrencilerimizin öğretmenleri rehberliğinde içerik çalışmaları yapması ve bunları yurtdışı ile paylaşması onlardan sonra gelen arkadaşları için ciddi bir farkındalık yaratmaktadır. Öğrencilerimizin projelerde bu şekilde aktif olarak yer alması ve farklı kültürler ile iletişimde olmaları hem kişisel gelişimlerine hem de mesleki gelişimlerine katkı sağlamaktadır. Okulumuzun da bu projelere öncülük ediliyor olması bizleri mutlu etmekte ve her zaman öğretmen ve öğrencilerimizi teşvik ederek desteklemekteyiz’ diyerek Proje Danışman Öğretmenleri Merve ÇAĞLAR ve Ali TOSUN’a teşekkür etti.