Sakarya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Ali Şener Bayraktar, ton başına 6 bin lira olarak açıklanan mısır müdahale alım fiyatına tepki gösterdi.
Bayraktar; “Yüzde 5.26’lık zam kabul edilebilir değil üretici ile dalga geçmektir” dedi. Toprak Mahsulleri Ofisi, 2023 yılı sezonuna ait ton başına mısır alım fiyatını açıkladı. Çiftçi 10 lira fiyat beklerken fiyat ton başına 6 bin lira olarak belirlendi. Üreticiler 10 lira fiyat beklerken açıklanan 6 liralık fiyat üreticilerin ve odaların tepkisini çekti. Sakarya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Ali Şener Bayraktar, TMO tarafından 2023 mahsulü Mısır müdahale alım fiyatı olarak açıklanan rakamın mısır üreticileri için kabul edilebilir bir fiyat olmadığını söyledi. Bayraktar; “Geçen sene açıklanan rakam ton başına 5 bin 700 liraydı. Bu sene beklenti 10 liraydı. 6 Ton başına 6 bin lira rakam açıklandı. Seneye Sakarya ovasındaki Mısır üretim alanlarının en az yarısı kavak,fındık gibi çok yıllık dikili alanlara dönüşür” diyen Bayraktar; “Daha önce uyardık, tekrar uyarıyoruz. Kaybeden sadece üretici olmaz, ülkemiz kaybeder. Mısır müdahale alım fiyatı mutlaka üreticilerin beklentisi doğrultusunda revize edilmelidir” dedi.
AÇIKLANAN FİYAT “ÇİFTÇİYE BİR DAHA EKME” DEMEK
Kendisinin de bir mısır üreticisi olduğuna dikkat çeken Ali Şener Bayraktar, sözlerini şöyle sürdürdü; “Açıklanan ton başına 6 bin liralık rakam nereden bakarsanız bakın kabul edilemez. Geçen sene açıklanan rakama göre yüzde 5.26’lıkm artış var. Ülkedeki enflasyon ortada. Üreticinin enflasyonu ortada. Geçen sene 8 bin 750 lira olan gübrenin fiyatı şu an 15 bin lira. Mazot fiyatları 18 liradan 38 liraya geldi. Tohum geçen sene 1300-1400 liraydı. Şuan 3 bin 500 lira. Açıklanan müdahale alım fiyatı üreticiyi adeta yok sayma. Bir daha ekme demek. Mısır sakarya için önemli bir üretim değeri. 380 bin ton mısır üretimi var. Mısır alanları kavak ve fındık alanlarına dönüşebilir. Bugünden uyarıyoruz. Bu üreticinin kaybı olmaz ülkenin kaybı haline dönüşüyor. Mısırda ithalatçı ülkeyiz. Mısır açığını artıracak. Döviz kaybına cari açığa sebep verir. Üreticinin maliyeti artıyor. Bundan kazandığıyla geçinecek. Üreticinin yaşamsal harcamaları dikkate alınmalı. Sonuçta üreticinin yaptığı ekonomik bir faaliyet. Açıklanan rakam enflasyona, üretim maliyeti artışlarına hangi parametreyi dikkate alırsanız alın kabul edilebilir değil. Üretici ile dalga geçmektir”
YOĞUN TEPKİLER VAR
Açıklanan rakamdan sonra mısır üreten ilçelerin oda başkanları ve üreticilerle görüşmelere başladıklarını belirten Bayraktar; ” Tavrımızı belirleyeceğiz. Sakarya’nın her yerinden yoğun tepkiler gelmeye başladı. Mısır üreten yerlerin oda başkanları revize istiyor. Kimse fiyattan memnun değil. Olması da mümkün değil” diye konuştu.