2015 yılı, sosyal güvenlik ve çalışma hayatı açısından bazı yenilikleri de beraberinde getiriyor. Meclis’in yazın 3 ay süreyle çalışarak çıkardığı torba yasada sosyal güvenliğe ilişkin yapılan düzenlemelerin birçoğu bu sene hayata geçecek.
Gelir testini yaptırmadığı için en yüksek prim rakamı üzerinden SGK’ya borçlu duruma düşen kişi sayısı 5 milyon 300 bini aşıyor. Bunların SGK’ya borcu ise 9 milyar lirayı buluyor. Torba yasayla, gelir testi yaptırmamış kişiler için altı aylık bir süre tanındı. Bu süre 31 Mart 2015 tarihinde dolacak.
TEBLİGATI BEKLEMEYİN
Yeni bir mağduriyet yaşanmaması için, bu tarihe kadar bulunduğunuz yerleşim yerindeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına gelir testi başvurusu yaptırmanız gerekiyor. Gelir testi yaptırmamış olanların bir kısmına tebligat yapıldı, dolayısıyla onlar en azından borçlu olduklarını biliyorlar. Bir kısmına ise hiç tebligat yapılmadığı için henüz borçlu olduklarını da bilmiyorlar. O nedenle, tebligat yapılmasını beklemeden gelir testi için başvurmak gerekiyor.
GELİR 400 TL’DEN AZ İSE BORÇ YOK
Gelir testi yaptırmamış olanlara, bugünkü asgari ücret üzerinden aylık 288 lira prim borcu çıkartıldı. Yükümlülüğü 2012 yılında başlayanların ödemeleri gereken borç miktarı şu an 8 bin lirayı aştı. Eğer yapılacak testte aile içerisindeki kişi başına gelir asgari ücretin üçte birinden, yani 400 liradan az ise prim borcu doğmayacak. Primleri devlet karşılayacak.
Gelir testi yaptırmamış olanların geriye doğru 2012 yılına kadar olan borçları da test sonucuna göre güncellenecek. Örneğin, kişi başına geliri asgari ücretin altında olanlar için 2012 yılından bu yana aylık 48 lira üzerinden borç hesaplaması yapılacak. Gelir testi sonrası hesaplanan Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borçlarının ödenmesine ise nisan ayından itibaren başlanacak. Ödemeler peşin olabileceği gibi 36 aya kadar vadeli olarak da yapılabilecek.