AFAD Deprem Simülatörü Akyazı’da öğrencileri bilinçlendirmeye başladı.
Akyazı Gazi Süleymanpaşa Cami önüne gelen AFAD’a ait TIR deprem simülatörü milli eğitim müdürlüğü ile koordineli olarak öğrenci gruplarına sırayla ders veriyor. Simülatöre giren öğrenciler deprem anını gerçeğe birebir yakın yaşarken Deprem anında ne yapmaları gerektiklerini öğrendiler.
SİMÜLATÖR’ÜN TEKNİK ÖZELLİKLERİ:
Deprem Simülasyon Merkezi, Ankara İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tesisleri içinde bulunan, yeni teknolojilerin yoğun olarak kullanıldığı birimdir. Simülatör’ün hareketli platformu 6.90 metreye 3.90 metre boyutunda olup, üç doğrultuda (3-D) titreşebilmekte, üzerine yüklenen 2,000 kgf kadar ağırlıklarla, MM skalasında 8 + şiddetini aşan deprem hareketlerini canlandırabilmektedir. Daha düşük şiddetlerle yetinmek üzere, faydalı yük 6,000 kgf’a kadar çıkarılabilmektedir.
Hareketli platform planda dikdörtgen şekle sahip bir çelik konstrüksiyondur. 6.90m X 3.90m boyutlarındadır ve üst üste üç katmandan oluşmaktadır. Birbirine raylar ve kayıcı arabalar ile irtibatlı olan katmanların her biri, üç doğrultuda sağa-sola, öne-arkaya, yukarıya-aşağıya(x, y ve z) hareket edebilmektedir. Hareketler birbirinden tamamen bağımsız olup, herhangi bir anda bu üç hareketin bileşkesi, en üst katmanda ortaya çıkmaktadır.
Hareketli platform, içinde 130 izleyici koltuğu bulunan, mini-tiyatro düzenindeki müstakil bir binanın sahnesini oluşturmaktadır. Titreşim, her bir doğrultu için birer tane olmak üzere, yüksek güçte üç servomotor ile elde edilmekte, gerçekçiliği artırmak üzere buna ses, ışık, video görüntü ve sis efektleri eşlik etmektedir. Bu öğeleri içeren canlandırma (simülasyon) sisteminin tümü, uzaktan kumanda edilen ve birbiriyle etkileşim içinde olan iki bilgisayarla, otomatik olarak çalıştırılmaktadır. Servomotorla tahrik, duyarlık, işletme ve bakım yönlerinden, geleneksel hidrolik tahrike kıyasla birçok üstünlükler göstermektedir. Tamamı orijinal olarak Türkiye`de tasarımlanmış olan Deprem Simülatörü, bu haliyle günümüzün bu alandaki en yüksek teknolojik düzeyini temsil etmektedir. Dünyadaki örneklerinin en iyileri arasındadır.
MİSYONUMUZ
Merkezimiz, 2003 yılında; insanlarda deprem anı doğru davranışları ile ilgili refleks oluşturmak amacı ile yapılmıştır. Burada insanlara deprem anında yaşanılan fiziksel koşullar bire-bir yaşatmaya çalışılarak gerçek deprem anı için bir çeşit antrenman, tatbikat yapılmaktadır.
Ancak Afet yönetim anlayışının değişmesi, bütünleşik afet yönetimine geçilmesi ile Deprem Simülasyon Mekezi de başka misyon daha yüklenmiştir;
AFAD ; Afet tecrübesi olan bir kurum olduğu için Deprem Simülasyon Merkezi’nde depremi yaşatmadan önce Afet Bilincinin , Deprem Bilincinin Ulusal kültürümüzde yaygınlaşmasına yönelik aktiviteler yapılmaktadır. Eğitimlerimizde “önlem alırsak zarar görmeyiz” ,”hazır olursak afeti önleriz” farkındalığı oluşturmaya ve yaygınlaştırmaya çalışılmaktadır.
KULLANDIĞIMIZ EĞİTİM-ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ VE MATERYALLERİMİZ
Katılımcılarımızın büyük çoğunluğunu çocuklar oluşturduğu için afet eğitimleri için özel tasarlanmış modeller ile farklı ve renkli interaktif yöntemler geliştirilmiştir.
Depremin oluşum mekanizmasına yönelik modeller ile depremin nasıl oluştuğunu vurgulamamızın sebebi; depremin tıpkı kışın gelmesi, karın yağması gibi sıradan bir doğa olayı olduğu farkındalığını oluşturmaktır. Biz “önlem almadığımız için” ve “önlem almadığımız zaman” Deprem , “afete” dönüşmektedir. Önlem alırsak zarar görmeyiz kültürünü yaygınlaştırabilmek için eski kültürü her şeyiyle değiştirmemiz lazım. Hatta tanımları ile bile ;artık depremi “doğal afet” diye öğrenmesinler istiyoruz.
Çocuklar yaparak-yaşayarak öğrensinler, “sağlam olduğunda yıkılmaz” olgusu zihinlerinde somutlaşsın diye eğitimlerimizde özellikle “sağlam bina” kavramı vurgulanmaktadır. Çeşitli “sağlam ev” oyunları modeller ve tasarlanan cihazlar ile yarış şeklinde oynanmaktadır. Geleceğin mimarları, mühendisleri, şehir planlamacılarının bu konuda ufuklarını açabilmek , “binalarda deprem dayanımı ile ilgili hesaplamalar yapılabiliyor”, “birçok çözüm üretilebiliyor” farkındalığını oluşturmak için basit sistemlerle tasarlanmış depreme dayanaklı model şeffaf evler de çocukların kullanımına ve gözlemlerine sunulmaktadır.
Deprem, ürkütücü bir olay… Bu sebeple önceleri depremin oluşturduğu bu gerginliği yatıştırmak için kullanılan müzik daha sonraları eğlenerek, müzikli öğrenme yöntemlerine dönüştü. Depreme hazırlık mesajlı yaptığımız çocuk şarkıları eğitimlerimizde ve tiyatro gösterilerimizde kullanılmaktadır.
Merkezimizde yaş gruplarına göre çeşitli oryantiring (hedef bulma) oyunları oynanmaktadır. Çocuklar bu oyunlarla hem eğlenip hem de öğrenmektedirler. Bu oyunlardan yetişkinlerin de oldukça keyif aldığı gözlemlenmiştir.
Bilinçlendirme faaliyetlerimiz arasında tiyatro gibi çeşitli sanatsal etkinlikler de kullanılmaktadır. 2015 yılı içerisinde çocuklarımızla birlikte “Evimizin Canları1” ve “Evimizin Canları 2” adlı interaktif tiyatro oyunları sergiledik. Bu eğlenceli gösteriyle; “hazırsak zarar görmeyiz” mesajı verilmeye çalışıldı.
Faaliyetlerimizde çocukların başrolde olması ilk hedefimiz olduğundan Karagöz- Hacivat oyunumuzu çocuklar bizzat kendileri oynamakta ve oynatmaktadırlar.
Eğitimlerimizde çeşitli drama etkinlikleri de kullanılmaktadır. Özel çocuklarımız olan engellilere yönelik özel eğitimlerimiz de olmakta, hatta kendi kurumumuz personelleriyle bütün bu faaliyetlerin, eğitim oyunlarının tatbikatları yapılmaktadır. İşitme engellilerle bire-bir iletişime geçebilmek için; aracısız eğitim yapabilmek için eğitmenlerimiz tarafından işaret dili öğrenilerek işaret dili ile ilk afet eğitimi yapılmış ve bu eğitimlerimiz yaygınlaşarak devam etmektedir. Eğitmenlerimiz görme engelliler ve zihinsel engelliler için de özel oyunlar, materyaller ve programlar hazırlamaktadırlar.
Merkezimizde günde yaklaşık 200 öğrenci öğretmenleriyle birlikte misafir edilmektedir. Ancak bir eğitimin kalitesini katılımcı sayısının çokluğu değil, “harekete geçirebilme kapasitesi” belirler misyonundan hareketle ;kendi eğitimimizin başarısını ölçebilmek adına Merkezimize ziyarete gelen okullar yaklaşık 1 ay sonra AFAD eğitmenleri tarafından ziyaret edilmektedir. Eğitimlerimiz onları harekete geçirebilmiş mi? Ne tür tedbirler alınıp , hangi faaliyetler yapılmış? gözlemlenmektedir. Tabii bu değerlendirme ziyaretlerinde güzel sonuçlar almak AFAD olarak bizleri çok mutlu etmekte ve şevk vermektedir. Harekete geçmiş okullarımıza eğitim materyalleri, okul malzemeleri, laptoplar armağan edilmektedir.
Gelen tüm gruplar, özellikle de öğretmenlerimiz eğitim sonunda anket formları doldurarak görüş ve önerilerini bizlerle paylaşmaktadırlar. Böylece eğitimlerimiz, katılımcı görüşleri ile şekillendirilmektedir. Çünkü hedef kitlenin ihtiyaç, öneri ve özellikleri göz ardı edilerek yapılan tüm ısmarlama ve ithal projelerin başarısız olduğu tartışmasızdır.