Artık istenildiği zaman hastaneye gidilemeyecek
Sağlıkta yeni dönem başlıyor. Acil hastalar dışında artık hiç kimse aile hekimi onayı olmadan hastanelere ve uzman doktora gidemeyecek.
Çalışma Bakanı Faruk Çelik, tedavi ve ilaçta yaşanan savurganlık ve istismarın boyutunun 4,1 milyar liraya ulaştığını söyledi. Çelik bundan sonra hastaların kendi kendilerine hastanelere gidemeyeceğini buna aile hekimlerinin karar vereceğini kaydetti ve ekledi: “Sevk zinciri sıkılaşacak.” Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, incelemeler sonucunda sağlık harcamalarında toplam 4,1 milyar liralık istismar ve israfa rastladıklarını bildirdi. Çelik, öngörülerin üzerinde gerçekleşen sağlık harcamalarının 3 milyar lirasının tedavi giderleri, 1,1 milyar lirasının ilaç savurganlığından kaynaklandığını ifade etti. Bakan Çelik’in verdiği bilgilere göre, tedavi giderlerindeki aşırı harcamalar sevk zincirinin etkin şekilde uygulanamamasından kaynaklanıyor. Çelik, sigortalı hastaların devlet hastanelerinde 1,5 milyar lira, üniversite hastanelerinde 661milyon lira ve özel hastanelerde de 705 milyon lira fazladan tedavi giderine yol açtıklarını söyledi. Çelik, bu hastaneler için ayırdıkları ödenekleri ise sırasıyla devlet hastaneler için 13,1 milyar, üniversite hastaneleri için 4milyar 75 milyon lira, özel hastaneler için de 5milyar 643 milyon lira olduğunu belirtti.
HASTA KENDİNİ SEVK EDİYOR Bugün’de yer alan habere göre, Bakan Çelik, tedavi ve ilaçta yaşanan istismar ve israfın önüne geçmek için sevk zincirini daha sıkı uygulamaya karar verdiklerini bildirdi. Çelik, hastaların önce aile hekimlerinden sağlık hizmeti alacaklarını, aile hekiminin uygun görmesi halinde hastaların hastane ve uzman hekimlere sevk edileceğini ifade etti. Çelik şöyle konuştu: “Vatandaş kendi hastalığı hakkında kendisi teşhis koyup aile hekimine değil de devlet ya da üniversite hastanesindeki bir profesöre gitmesi gerektiğine karar veriyor. Yani hasta kendi kendini sevk ediyor.Hastanın bu tercihi sistememaliyet yüklüyor.”
İLAÇLAR ÇÖPE GİDİYOR Bakan Çelik, ilaçta da istismar ve savurganlığı önlemek amacıyla yeni önlemler alacaklarını bildirdi. İlaç kutularının küçültülmesinin önemli rol oynayacağını belirten Çelik, “Doktor hastayı tedavi edebilmek için önce bir ilaç başlıyor. Mecburen çok sayıda kutu ilaç yazıyor. Ancak tedavinin daha ilk aşamasında o ilaçların hastaya uygun olmadığı anlaşılıyor. İlaçlar değiştiriliyor. Bu sefer yeni kutular yazılıyor. İlk yazılan çöpe gidiyor. Bu tür israflar son bulacak” dedi. Çelik, yerli ilacı geliştirme de dahil olmak üzere her türlü alternatif üzerinde çalıştıklarını vurguladı.
kaynak:milliyet.com.tr
Sevgili bakanımız acaba ilaç krizini onlerken aile hekim sayılarından haberi varmı o doktorlara yazık günah değil mi o kadar hastanın altından nasıl kalkacaklar bu daha fena bir krize yol açacak bunu hiç dusundulermi acaba