Bu gün dünyada senede bir defa yaşadığımız en uzun gece, başka bir deyişle en kısa gün.
Bu gün dünyada senede bir defa yaşadığımız en uzun gece, başka bir deyişle en kısa gün. Peki bu zaman değişimi nasıl gerçekleşiyor. Daha ilkokul yıllarımızda öğrendiğimiz dünya güneş etrafında dönüyor, dünya bu dönüşü sırasında kendi etrafında da dönüyor. Bu dönüşlerin sonucunda gece ve gündüz oluşurken yıl meydana geliyor.
En Kısa Gün Ne Zamandır?
Yılın en kısa günü, kış gün dönümü olarak 21 Aralık’tır. Kuzey Yarım Küre Güneş’e doğru döndüğünde ekvatorun kuzeyinde bulunan ülkelerde yaz mevsimi, ekvatorun güneyinde bulunan ülkelerde de kış mevsimi yaşanır. Direkt güneş ışınları Güney Yarım Küre’ye düştüğünde de burada yaz yaşanırken, Kuzey Yarım Küre’de kış yaşanır. Tüm dünyada gece ve gündüz uzunluklarının eşit olduğu sadece iki gün vardır. Bu günler ilkbahar ve sonbahar gün dönümlerinin arasına denk gelir. Biri eylüldeki Sonbahar Ekinoksu, diğeri de marttaki İlkbahar Ekinoksu’dur.
Gündönümü, yılda iki kez tekrarlanan ve güneşin dünyaya (ekvatorçizgisine) en uzak mesafede olduğu ana verilen addır. Günlerin ve gecelerin kısalmaya veya uzamaya başladığı andır.
Yaz gündönümünde (yaklaşık 21 Haziran), güneş ışıkları Yengeç Dönencesi`ne dik gelir. Kuzey yarıkürede günler kısalmaya, güney yarıkürede uzamaya başlar. Bu tarih bazı ülkelerde kuzey yarıküredeyazın, güney yarıkürede kışın başlangıcı sayılır. Bununla beraber bazı ülkelerde de yazın veya kışın tam ortası kabul edilir.Güney yarıkürede en kısa gün,Kuzey yarıkürede en kısa gece yaşanır.Kuzey yarım kürede gölgelerin en kısa olduğu gündür.
Kış gündönümünde (yaklaşık 21 Aralık), güneş ışıkları Oğlak Dönencesi`ne dik gelir. Kuzey yarıkürede günler uzamaya, güney yarıkürede kısalmaya başlar. Bu tarih bazı ülkelerde kuzey yarıkürede kışın, güney yarıkürede yazın başlangıcı sayılır. Bununla beraber bazı ülkelerde de yazın veya kışın tam ortası kabul edilir.Güney yarıkürede en uzun gün,Kuzey yarıkürede en uzun gece yaşanır.Kuzey Yarım Kürede gölgelerin en uzun olduğu gündür.