[16:41, 24.03.2020] fatih arı hoca: وَقَالَ الشَّيْطَانُ لَمَّا قُضِيَ الْاَمْرُ اِنَّ اللّٰهَ وَعَدَكُمْ وَعْدَ الْحَقِّ وَوَعَدْتُكُمْ فَاَخْلَفْتُكُمْۜ وَمَا كَانَ لِيَ عَلَيْكُمْ مِنْ سُلْطَانٍ اِلَّٓا اَنْ دَعَوْتُكُمْ فَاسْتَجَبْتُمْ ل۪يۚ فَلَا تَلُومُون۪ي وَلُومُٓوا اَنْفُسَكُمْۜ مَٓا اَنَا۬ بِمُصْرِخِكُمْ وَمَٓا اَنْتُمْ بِمُصْرِخِيَّۜ اِنّ۪ي كَفَرْتُ بِمَٓا اَشْرَكْتُمُونِ مِنْ قَبْلُۜ اِنَّ الظَّالِم۪ينَ لَهُمْ عَذَابٌ اَل۪يمٌ ﴿٢٢﴾
[16:41, 24.03.2020] fatih arı hoca: ﴾22﴿ Allah’ın hükmü yerine getirilince şeytan şöyle der: “Şüphesiz Allah size gerçek bir vaadde bulunmuştu; ben de size bir söz verdim ama yalancı çıktım. Aslında benim sizi zorlayacak gücüm yoktu; benim yaptığım size çağrıda bulunmaktan ibaretti; siz de benim çağrıma uydunuz. O halde beni kınamayın, kendinizi kınayın. Ne ben sizi kurtarabilirim ne de siz beni kurtarabilirsiniz. Ben daha önce, beni Allah’a ortak koşmanızı kabul etmemiştim.” Doğrusu zalimler için elem verici bir azap vardır.
[16:41, 24.03.2020] fatih arı hoca: İbrahim süresi, 22. ayet
[16:41, 24.03.2020] fatih arı hoca: Bu ayet-i kerime bize ne vaz ediyor/anlatıyor? Yüce Rabbim “insanı başıboş/amaçsız yaratmadığını” ifade ediyor.(kıyame süresi,36) Yani dünyaya gönderilişimizin bir amacı var, o da “Rabbimize kul olmak”(zariyat süresi, 56) Bize verilen ömrümüzü “kulluk bilinciyle geçirip geçirmediğimizden ” mahşer sabahı hesaba çekileceğiz. Evet dünya hayatında imtihanda olduğumuzu(mülk suresi, 2; ankebut, 2) aklımızdan çıkarmayalım. Zira kıyamet sabahında “hesap vermek” üzere Mevla’nın huzurunda toplanacağız ve Rabbimiz bize dünyada yapıp/ettiklerimizin hesabını soracaktır. (teğabun, 9) Mahşer sabahı hiçkimsenin mazeretinin/özrünün kabul edilmeyeceğini, Allah’ın izni olmadan hiçkimsenin konuşamayacağını (nebe, abese vb. sureler), herkese dünyada yapıp/ettiklerinin yazılı olduğu kitabın/defterin verileceği (casiye; 28-29; isra,14)Rabbimiz tarafından bize bildirilmiştir. Bütün bu gerçeklere rağmen, dünya hayatını keyfince/İlahi kuralları hiçe sayarak yaşayan günahkarların o günün dehşetini gördüklerine pişman olacakları/şeytanı vb. kimseleri suçlayacakları, dünyaya tekrar gelmek isteyip bu defasında Allah’ın istediği gibi yaşayacaklarına dair bir istekte bulunmaları üzerine(secde, 12; fatır, 38) ; Mevla, “size düşünüp ders almanız için yeteri kadar bir ömür verdim, peygamber ve kitap gönderdim” diyerek günahkarların bu isteğini reddedeceğini açıkça belirtmiştir. (fatır,38) Yine, günahkarların şeytanı suçlanıp onunla tartışacağını (İbrahim, 22; fatır, 38) Kur’an-ı Kerim bizlere bildirir. Özetle, Mahşer sabahı kimsenin kimseye faydasının olmayacağını/herhangi bir kişinin bir başkasının elinden tutamacağını bilerek Salih amellerimize (Kur’an’ın ve Sünnet’in emri) sımsıkı sarılmaya gayret edelim. Unutmayalım ki, o gün geçerli akçe Salih amellerimizdir. Vesselam…
Fatih Arı Akminare Camii imam hatibi