Akyazı Belediyesi 23 Ekim Cuma Günü Akyazı Gazi Süleymanpaşa Camisinde Cuma namazına müteakip Aşure günü dolayısıyla Aşure ikramında bulunacaktır.Tüm Halkımız davetlidir.Ayrıca Namaz öncesi Akyazı Müftülüü tarafından tüm Şehitlerimiz için ve Mübarek gün için Mevlidi Şerif okunacaktır.
AŞURE GÜNÜ
İbni Abbas’ın şöyle dediği rivayet edilmiştir: “Hz. Peygamber Medine’ye geldiğinde, Yahudilerin Aşûre günü oruç tuttuklarını gördü. “Bu nedir?” diye sordu. “Bu hayırlı bir gündür. Bu, Allah’ın İsrail oğullarını düşmanlarından kurtardığı, bu sebeple de Musa’nın oruç tuttuğu gündür” dediler.
Bunun üzerine Hz. Peygamber (s.a.s.), “Ben Musa’ya sizden daha lâyığım.” buyurdu ve hem kendisi bu günde oruç tuttu, hem de başkalarına oruç tutmalarını emretti.” (Buhârî,Savm, 69; II, 251; Müslim, Savm, 127; I, 795)
“Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakınmanız için oruç, sizden öncekilere olduğu gibi size de farz kılındı.” (Bakara, 183) âyeti inince, Aşûre orucu isteğe bağlı hâle geldi.
MUHARREM AYINDA ORUÇ TUTULUR MU?
Hz. İbn-i Abbas’tan rivayet edilen bir hadis-i şerîfte Peygamber Efendimiz şöyle buyurmaktadır:
“Her kim Muharrem ayında Perşembe, Cuma ve Cumartesi günleri olmak üzere üç günü (peş peşe) oruçlu olarak geçirirse, o kimseye dokuz yüz sene (nafile) ibadet etmiş sevabı yazılır.” (Safuri, Nüzhetül Mecalis: 1/156)
AŞURE GÜNÜ MUHARREMİN KAÇINCI GÜNÜDÜR?
Aşure Günü ise Muharrem’in 10. günüdür. Bugünde Cenab-ı Hak on peygamberine on çeşit ikramda bulunmuş. Bu günlerde oruç tutmak sevaptır.
AŞURE GÜNÜN ÖNEMİ NEDİR?
Aşure paylaşmanın ve sevginin ifadesi, bolluk ve bereketin simgesidir. Milletimiz, asırlardır sürdürdüğü gelenekle bugün de; “farklılıkların ahenk içindeki ortak tada katkı sağlamaları”, “birlik” gibi kültürümüzün özünde hep var olan güzellikleri devam ettirme bilincinde olup birbirinden farklı tatları aynı kazanda kaynatıp, aşure aşı yapmaya, birlikte yaşamanın tadına bakıp sevgiyi paylaşmaya devam etmektedir.
Milattan önce Arap, İsrail ve Fars milletleri tarafından, Muharrem ayının Aşure günü, kutsal kabul edilen ortak bir değerdir.
Bugünün değerinin ve kutsallığının nedenleri şöyledir;
– Adem Peygamber’in işlediği günahtan sonra tövbesinin kabul edilmesi.
– İdris Peygamber’in göğe yükseltilmesi.
– Nuh Peygamber’in gemisinin tufandan kurtulması.
– Yakup Peygamber’in oğlu Hz. Yusuf’la kavuşması
– Musa Peygamber’in Kızıldeniz’i ikiye bölmesi..
– İsa Peygamber’in Doğumu ve ölümden kurtulup göğe yükselmesi..
– İbrahim Peygamber’in Nemrut’un ateşinden kurtulduğu gün.
– Musa Peygamber’in kavmini Firavunun şerrinden kurtardığı gün.
– Yunus Peygamber’in balığın karnından kurtulduğu gün.
– Eyüp Peygamber’in dertlerine şifa bulduğu gün.
Aşure gününün içinde yer aldığı Muharrem Ayı’nda, Hz. Peygamber (sav)’in torunu Hz. Hüseyin’in ve çoğu Ehli-i Beyt mensubu 70’den fazla insanın siyasi olaylar uğruna Kerbela’da şehit edilmesi nedeniyle Müslümanların hafızasında büyük bir acının tarihidir.
– Peygamberimiz buyuruyor ki: “Ramazan orucundan sonra en faziletli oruç, Allah’ın değer verdiği ay olan Muharrem ayında tutulan aşure orucudur…” (Müslim, “Sıyâm”, 202)