Türk Gıda Kodeksi Et Ve Et Ürünleri Tebliği’nde Değişiklik Yapılmıştır.
Yapılan bu değişiklik ile özetle açıkta beyaz et ve kırmızı et satan iş yeri sahiplerine 13.03.2015 tarihinden itibaren yapılan denetimlerde uyumsuzluk varsa ceza kesilecektir.İş yeri sahiplerine önemle duyurulur.
13 Şubat 2015 tarih ve 29266 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan ve 13 Mart 2015 tarihinde yürürlüğe girecek olan Türk Gıda Kodeksi Et Ve Et Ürünleri Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ile aşağıda belirtilen hususlarda düzenlemeler yapılmıştır. Buna göre;
-“Çiğ etler ve sakatat birbiriyle temas etmeyecek şekilde muhafaza edilerek sevk edilir ve satışa sunulur.” hükmü gereği çiğ et ve sakatat satan işletme sahiplerinin, bu ürünlerin nakliye, depolama ve satışı esnasında, birbiriyle temas etmesini engelleyecek tedbirleri alması gerekmektedir.
-“Perakende işletmelerde kıyma, hazırlanmış kırmızı et karışımları ve hazırlanmış kanatlı et karışımlarının üretimi yapılamaz. Ancak tüketici talebi üzerine anında kıyma ve hazırlanmış et karışımları hazırlanabilir.” maddesi gereği, perakende işletmelerde kıyma ve köfte yapımı sadece tüketicinin o anki talebine bağlanmış olup, diğer zamanlarda kıyma ve köfte üretilmeyecektir.
-“Çiğ kanatlı etleri hazır ambalajlı olarak piyasaya arz edilir ve perakendeci tarafından ambalaj bütünlüğü bozulmadan son tüketiciye sunulur. Ancak tüketici talebi doğrultusunda satın alınan ürün parçalanabilir.” kuralına göre, perakende işletmeler çiğ kanatlı etlerini hazır ambalajlı olarak satışa sunmak zorundadır. Çiğ kanatlı etleri sadece o anki tüketici talebi üzerine parçalanarak tüketiciye sunulabilir.
-“Lokanta, restoran, otel ve hazır yemek üreten işletmeler gibi son tüketiciye yemek hizmeti veren işletmeler son tüketiciye dökme olarak çiğ et ve çiğ durumda bulunan hazırlanmış et karışımları satışı yapamaz.” maddesine istinaden, lokantalarda yapılan çiğ durumda köfte satışı yapılamayacaktır.
-“Perakende işletmelerde ısıl işlem görmüş sucuk, fermente sucuk, pastırma, sosis, salam gibi et ürünleri üretilemez.” hükmünde de açıkça belirtildiği gibi onaylı et ürünleri üretim tesisleri haricindeki işletmelerde 01.07.2015 tarihinden itibaren et ürünleri üretimi yapılamayacaktır.
-“Ürün etiketlerine ilişkin belirlenen kurallar; satış reyonları, reklam panoları, market katalogları, gazete reklamları ve sanal reklamlar gibi yollarla yapılan ürün tanıtımları için de geçerlidir.” hükmüne istinaden marketler, reklam, katalog ve satış reyonlarında, ürünün etiketinde bulunması yasak olan %100 dana, doğal, organik, kangal sucuk gibi etiketleme kurallarına uygun olmayan ifadeler kullanılamayacaktır.
-“Lokanta, restoran, otel ve hazır yemek üreten işletmeler gibi son tüketiciye yemek hizmeti veren işletmelere veya doğrudan son tüketiciye mekanik olarak ayrılmış et satışı yapılamaz ve bu işletmelerde mekanik olarak ayrılmış et kullanılamaz.” ifadesi ile mekanik ayrılmış etlerin lokanta, restoran ve yemek üreten işletmelerde bulunmaması gerekmektedir.