www.Akyazıhavadis.com haber sitesi ailemize köşe yazarı olarak katılan Yusuf Durdurmuş çok yakında ilk yazısı ile siz değerli halkımız ile buluşuyor..İlçemiz Akyazı’da ilk engeli köşe yazarı da olacak olan Yusuf Durdurmuşu biraz tanıtalım istedik..
Yusuf Durdurmuş’u tanıyalım ? Yusuf Durdurmuş kim?
Size Yusuf Durdurmuş’u şöyle anlatalım..
Kendisi Görme Engelli bir bireydir. 1991 Doğumlu olup Sakarya’nın Hendek ilçesinde birçok başarısı bulunan Görme Engelli bir birey Yusuf bey nerelerde eğitim aldı. Şimdilerde ne işle meşgul Yusuf Durdurmus.̧
İlk ve Ortaokulu Türkan Sabancı Görme Engelliler Okulu’nda okudu. Lise eğitimini öncelikle Hendek Lisesi’nde devam edip ,ardından da Açık Öğretim Lisesi’nde tamamladı. Sonrasında Emirgan Görme Engelliler Rehabilitasyon Merkezi’nde 6 aylık özel eğitimle şimdilerde kendi gibi görme engelli bireylerin bağımsız yaşaması iÇiņ Bağımsız Yaşam Koçluğu yapmaktadır.
Aynı zamanda Yusuf Durdurmuş iyi bir bilgisayar kullanıcısı olup görme engellilerin kullandığı bilgisayar programlarını düzenleyip görme engelli bilgisayar kullanıcılarının hizmetine sunuyor. Sırasıyla Türkiye, Azerbaycan̆ , İran, Irak ve Gürcİstan’daki görme engellilerin de ihtiyaçlarına cevap vererek onların da bilgisayar kullanabilmesi içiņ yaptığı programları onların kullanımına sunuyor.
Bizler sizin iyi bir yüzücü olduğunuzu duyduk ,gerçekten yüzme konusunda başarılı mısınız ?
– 2012 /2013 yıllarında başladığım yüzme branşına bugün 58 madalyayla taçlandırmanın mutluluğunu ve tabiki de gururunu yaşamaktayım. Aynı zamanda Diyarbakır halkının gönülerine taht kurup onların her zaman yanında olan değerli hemşerim. Hendekli olan Şehid Aligaffar Okkan Anma Yarışları’na ö̈zel olarak davet edilip normal gören yüzücülerle kıyasıya yarışarak alımın teriyle iki “Altın Madalyanın” da sahibiyim.
– Görme engelli bireylere Sakarya’nın neresinde olursa olsun beyaz baston ulaştırdığınızı duyduk bu konuyla alakalı birkaç cümle söylemek ister misiniz ?
Evet bu konuda doğru söylemişler.Görme engellilerle alakalı çalışmalarım halihazırda devam ediyor.Sakarya’nın hangi ilçesinde olursa olsun hangi köyünde olursa olsun ya da Türkiye ,İran ,Azerbaycan, Irak, Gürcistan farketmeksizin görme engelli bireylerin kullandığı beyaz bastonları onlara ulaştırıyorum. İmkanlar dahilinde hiçbir karşılık beklemeden. Ben bir görme engelli bireyi sokakta kendi başına bağımsız bir şekilde toplum i̇çinde gördüğüm anda ç̧ok mutlu oluyorum. Çünkü bağımsızlığını i̇lan eden bir görme engelli birey emin olun kendi ihtiyacını karşılayabilecek bilgi ve donanıma sahip oluyor .
-Bizler kısa süre önce görme engelliler Empati İstasyonunu Hendek’te hayata geçirdiğinizi duyduk ,bunu biraz anlatabilir misiniz ?
-Doğrudur. 3 görme engelli birey ve Hendek Belediyesi plan ve Proje Müdürlüğü’nün destekleriyle ” Görme Engelliler Empati İstasyonunu” kurduk.Oradaki görevim hem koordinasyonunu yürütüyordum hem de ziyarete gelen misafirlerimize rehberlik yapıyordum. 42 günlük süre zarfında 7000 misafirimiz ziyaret etti.Bizler de büyük bir memnuniyetle rehber arkadaşlarımızla hizmet verdik. Misafirlerimize görme engelliler düzeyinde Hendek’te yapılmış olan en kapsamlı proje buydu diyebilirim .
-Buradaki rehberler nasıl yetişti ve bunların eğitimleri nasıl gerçekleşti ?
-Hendek görme engelliler empati istasyonu rehberlerini ben kendim yetiştirdim. Günde 5- 6 saat i̇stasyon içinden sadece özel ihtiyaçlarımız olduğu zaman ihtiyaçlarımızı gidermek iç̧in ç̧ıkıyorduk. İstasyonu hizmete almadan ö̈nce zifiri karanlığın içinde özel eğitim vererek gelen misafirlerimizle önce doğru iletişim kurmayı ardından onları zifiri karanlık iç̧erisinde nasıl gezdireceklerini defalarca anlatıp uygulatarak eğitimlerini vermeye çalıştım.Ardından eğitimlerini düzgün aldıklarına kanaat getirince istasyonu hizmete sokma kararı alıp büyük bir katılımla açılışımızı gerçekleştirdik.
– Yusuf bey buradan engelli ailelerine bir ç̧ağrı yapmak ister misiniz ?
-Ben buradan engelli bireylerin ailelerine ş̧unu söylemek isterim:
“Engelli bireylerinizi asla sen şunu yapamazsın, sen ş̧uraya gidemezsin, sen gelemezsin , sen dur biz yaparız gibi cümlelerle ü̈zmesinler. Kendilerinin yapmak istediği her neyse yapma ya da gerçekleştirme fırsatı versinler.Yani kısacası koruyucu davranarak engelli bireyi içine kapanık birisi haline getirmesinler.
“Engelli yoktur engellenenler vardır , hayatı paylaşmak i̇çin asla engel yoktur.”
-Size ulaşmak i̇steyen görme engelliler nasıl ulaşabilir?
-Bana ulaşmak isteyen görme engelliler dilediği an
0543 820 48 34 numarasını arayarak ulaşabilir ,bilgi alabilirler .
-Teşekkür ederiz!