Devlet konut alanlara konut desteği verecek. Peki konut yardımı için şartlar neler, konut hesabı nasıl açılacak? Kaç yıl katkı payı ödemek gerekecek? Konut desteği biriken paranın yüzde kaçı olacak? İşte konut desteği ile ilgili bilinmesi gereken her şey!
1-Konut Hesabı Başvurusu Nasıl Yapılacak?
Konut desteğinden faydalanmak isteyen kişilerin öncelikle bir bankada konut hesabı açtırmaları ve buraya düzenli olarak katkı payı yatırmaları gerekmektedir. 5411 sayılı Kanuna tabi mevduat veya katılım bankalarının yurt içi şubelerinde Türk Lirası cinsinden konut hesabı açılması gerekmektedir.
2-En az kaç yıl ödeme yapmak gerekiyor?
Hesap açtıran kişilerin en az 3 yıl bu hesaba prim ödemeleri gerekmektedir. Asgari üç yıl hesapta kalmayanlara konut desteği verilmeyecektir.
3-Konut hesabı ve desteği için gerekli şartlar nelerdir?
Konut hesabı açtırarak konut desteğinden faydalanmak isteyenlerin ev sahibi olmamaları gerekmektedir. Üzerine tapuda kayıtlı konutları bulunanlar bu yardımdan faydalanamayacaktır.
4-Azami Konut Desteği Ne Kadar Olacak?
Konut desteği hesapta biriken toplam paranın % 20 sini geçemeyecek. Ayrıca hiçbir şekilde konut desteği 15.000,00 T.L.’nin üzerinde yapılamayacak. Yani bir kişi 3 yıl sonunda hesabında 100.000,00 T.L. bile biriktirse alabileceği azami yardım tutarı 15.000,00 T.L.yi geçemeyecek. Bu tutarlar her yıl yeniden değerleme oranı ile arttırılabilecek. Bakanlar Kurulu azami tutarı üç katına kadar arttırabilecek.
5-Konut Desteği Ne Zaman Başlayacak?
2016 yılı içerisinde hesap açtıranlar en erken 2019 yılında konut desteğinden faydalanmış olacaklar.
6-Konut Desteği Ödemesi Kim Tarafından Yapılacak?
3 yıl sonunda bankaya başvuru yapanların biriken tutarın %20 si kadar konut desteği banka tarafından yapılacak. Bankada ödediği konut desteği tutarını ilgili bakanlıktan tahsil edecek.
7-Haksız Olarak Ödenen Konut Desteği Faizle Birlikte Geri Alınacak
Hak etmediği halde konut desteğinden faydalanan kişilere ödenen tutarlar gecikme faizi ile birlikte ilgililerden tahsil edilecek