Krediye ‘gelir’ limiti
Artık her isteyen istediği kadar tüketici kredisi kullanamayacak. Kredi çekmek isteyenin aylık geliri ve kredi notuna göre bir limit belirlenecek. Peki bu limit ne olacak? Sistem nasıl işleyecek? İşte detaylar.
Kredide sistem değişiyor. Bankaların verdiği kredi miktarı artık tüketicinin gelirine göre belirlenecek. Ekonomi yönetimi harekete geçti. Vatandaşın tasarruf yerine tüketime yönelmesi üzerine daha önce kredi kartlarına uygulanan limit sisteminin tüketici kredilerine de uygulanması gündeme alındı.
İki yıl önce kredi kartı limitleri kişinin gelirine endekslendi. Vatandaşlar şu anda gelirinin 4 katına kadar limit kullanabiliyor. Örneğin 2500 Lira aylık geliri olan birinin kredi kartı limiti en fazla 10 bin Lira olabiliyor.
Benzer bir şekilde tüketici kredisi kullanmak isteyenin de önce gelirine bakılacak. Düşük geliri olanlara yüksek kredi verilemeyecek.
Ekonomi yönetimi bu konuda birkaç formül üzerinde çalışıyor. Bunlardan biri 4+4+4 formülü. Formüle göre kredi kartı, ihtiyaç ve otomobil kredilerinde tüketiciye gelirinin 4 katına kadar limit verilecek.
Örneğin 2.500 Lira aylık geliri olan biri. Bu kişiye 10 bin Lira kredi kartı, 10 bin Lira otomobil kredisi, 10 bin Lira da ihtiyaç kredisi limiti olmak üzere toplam 30 bin Lira limit verilecek. Bu 30 bin Lira kişi isteğine bağlı olarak bu üç unsur içinde paylaşılabilecek.
Yani bu kişi örneğin kredi kartı ve otomobil kredisi limitinden feragat edip bu limitleri ihtiyaç kredisinde kullanabilecek.
Diğer bir formül ise kişinin taksit ödemelerinin aylık gelirinin yüzde 45’ini geçmemesi. Bu durumda örneğin asgari ücret alan bir kişi aylık 585 lira ödeyerek 36 aylık taksitle en fazla 21 bin lira kredi kullanabilecek.
KREDİ NOTU DA ETKİLİ OLACAK
Limit belirlemede sadece gelir değil, kredi geçmişi de önemli bir etken olacak. Yani geliri yüksek olan, geçmişte aldığı kredileri aksatmadan ödeyen kişinin limiti de o oranda yükseltilecek.