1. Haberler
  2. -MANŞETLER-
  3. Manşet
  4. Sakarya İl Pandemi Kurulundan Normalleşme Toplantısı

Sakarya İl Pandemi Kurulundan Normalleşme Toplantısı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Salgın kapsamında gelinen noktadaki tedbirler ve normalleşme sürecine dair alınan kararların görüşüldüğü İl Pandemi Koordinasyon Kurulu Toplantısı, Vali Ahmet Hamdi Nayir başkanlığında Valilik Toplantı Salonunda gerçekleştirildi.Normalleşme sürecine uyumun sağlanmasına dair her türlü ilave tedbirlerin ele alınıp karara bağlandığı toplantıya Vali Ahmet Hamdi Nayir’in yanı sıra; Kurul Üyeleri ve STK temsilcileri katıldı.

“6. İl Pandemi Kurulu Toplantısı”
6’ncısı düzenlenen İl Pandemi Kurulu ile birlikte bugüne kadar da 48 tane İl Hıfzıssıhha Kurulu Kararı çıkartıldığına ve ilçelerimizde de bu rakama yakın İlçe Hıfzıssıhha Kurulu Kararları alındığına işaret eden Vali Nayir, “Her toplantıda olduğu gibi bugün de aynı şekilde hem genel bir değerlendirme yapacağız hem de bundan sonraki sürece dair alınması gereken kararları görüşeceğiz.

“Geldiğimiz Noktayı İyi Görüyoruz”
10 Mart günü ülkemizde ilk vaka tespit edilmişti, ilimizde de ilk vaka 18 Mart günü 3 kişi ile başlamış oldu. Başlangıçta artış oranları yüksekti, ancak en son geldiğimiz noktada iyi bir durumda olduğumuzu söyleyebiliriz. Vakaların görüldüğü ilk günlerde Toyotasa Acil Yardım Hastanesi Pandemi Hastanesi olarak kullanıldı, ardından Eğitim ve Araştırma Hastanesinin ana binasını da kullandık. Bu süreç içerisindeki servislerde pozitif vakalı yatan hasta sayımızın 427’ye kadar ulaştığı günümüz oldu, yoğun bakımda ise zaman zaman 40’a yakın pozitif vakalı hastalarımızın olduğu günler yaşadık. Geldiğimiz duruma baktığımızda en son ikisi solunum cihazına bağlı 3 tane yoğun bakımda olan hastamız var. Servislerimizde ise pozitif vakalı hasta sayısı 40’a düştü. Rakamlara baktığımızda çok iyi bir noktada olduğumuz görülüyor. Almış olduğumuz tedbirler ve başta Sağlık teşkilatımız olmak üzere ilgili tüm arkadaşlarımızın yoğun çabaları ile hastanede yatan hasta sayımızı, yoğun bakımdaki hasta sayımızı çok önemli ölçüde azalttık.Sağlık Müdürlüğümüz ve üniversitedeki arkadaşlarımız, hemen hemen her gün toplantı yaparak alınacak tedbirler konusunda çok iyi çalışmalar gerçekleştirip, bu süreci iyi yönettiler. Hepsine tek tek teşekkür etmek istiyorum.

“Kontrollü Sosyal Hayat Dönemi Başladı”
Bundan sonra ‘Kontrollü Sosyal Hayat Dönemi’ denilen bir sürece girmiş bulunuyoruz. Sürecin başlangıcında ülke genelinde alınan kararlarla kapatılan işyerlerimiz oldu. Emniyet bölgemizde 3 bin 436 işyeri kapatılırken, Jandarma bölgesinde de 993 işyeri faaliyetini durdurdu. Buluşmaları ve bulaşmaları engellemek için kapatılan toplamda 4 bin 429 işyerimizin neredeyse tamamı bugün yani 1 Haziran itibariyle açıldı, açılıyor. İşyerlerinin açılmasını da içeren normalleşme süreci ile ilgili kontrol ve denetim hizmetleri konularında bizim üzerimize daha fazla yük binecektir. Her türlü meslek örgütünün çalışma saatleri ve şartlarının yer aldığı başlıklar altındaki tedbirler manzumesi, Sağlık Bakanlığının internet sitesinde yayınlanmış durumdadır. 29 ana başlıkta 138 sayfa halinde hazırlanan bu rehberden ve güncellemelerinden yararlanılması gerekiyor. Faaliyet kısıtlama kararı kaldırılan işyerlerinin bağlı olduğu meslek örgütü/odaların Sağlık Bakanlığının internet sitesinde kendileri ile ilgili yer alan dokümanları indirip yazılı olarak iş yerine asmak ve belirtilen kurallara uymak zorunluluğu bulunuyor.“Önceliğimiz Uyumun Sağlanması”
Normalleşme süreci içerisinde elbette işyerleri için alınan tedbirlere ve kararlara riayet edilip edilmediği konusunda denetimlerimiz olacak. İlk başlarda kolluk kuvvetlerimiz ve diğer birimlerimiz kurallara aykırı bir durumla karşılaştıklarında uyarılarını yapıp, o konuda varsa gereken eğitim desteğini verecek, daha sonraki süreçte ve denetimlerde kurallara uyulmadığı tespit edilenlere gereken cezalar mutlaka yazılacaktır. Bizim önceliğimiz bu kuralların hayata geçirilmesi konusunda vatandaşlarımızın ve işletmelerimizin uyum sürecine alışabilmelerine yardımcı olmaktır, ceza yazmak değildir.

“Giriş-Çıkış Kısıtlaması Sona Erdi”
Normalleşme süreci ile birlikte ilimizin de dâhil olduğu şehirlerarası giriş ve çıkış kısıtlaması da kaldırılmış oldu. Kısıtlamanın getirildiği günden bu yana şehrimizin giriş ve çıkışının bulunduğu yerlerde Emniyet teşkilatımız 18 noktada 300 personelle görev aldı, Jandarma teşkilatımız 7 noktada 360 personelle görev icra etti. Saydığımız bu yol kontrol noktaları dışında yine çarşı, pazar, market gibi yerlerin kontrolleri için arkadaşlarımız mesai mefhumunu gözetmeksizin bütün ekipleriyle aynı özverili çalışmalarını yaptılar.

“Devletimizin Vatandaşlarına ve İşyerlerine Destekleri Sürdü”
Kısıtlamaların olduğu süreçte yardıma ihtiyacı olan vatandaşlarımız ve destek verilmesi gereken işyerleri için de çalışmalar yapıldı. Hükumetimizin belirlemiş olduğu ekonomik destek programında Faz-1 diye tabir ettiğimiz düzenli sosyal yardım alan 17 bin 221 kişiye 1000’er liralık ödemeleri bu süreç içerisinde yapıldı. Faz-2 diye tabir ettiğimiz ve düzenli olmasa da bizde dosyası bulunanlardan 15 bin 463 kişiye ödeme gerçekleştirildi. Yine bu ikisinin dışında kalan Açık Kapı veya CİMER başvuruları sonucu yapılan değerlendirmelerde 3 bin 256 kişiye yardımda bulunuldu.

En son bu dönem içerisinde sıkıntıya düşmüş, bir yerde çalışırken çalışamaz duruma gelmiş veya dükkânını kapatmak zorunda kalmış kişilerin müracaatlarının alındığı Faz-3 denilen program kapsamında bugüne kadar 57 bin 893 başvurudan 56 bini işlem görmüş ve bin 125 tanesinin işlemleri devam etmektedir. Bunlardan muhtaçlık kriterini sağlayamayan 36 bin kişi ile mülki hudutlarımız içerisinde ikamet etmedikleri anlaşılan 992 tanesinin başvuruları reddolmuştur. Dolayısıyla 37 bin 750 kişinin beyanları kriterleri karşılamadığından kabul görmemiş, kriterleri tutan yaklaşık 20 bin kişi de buradan yine aylık biner lira alarak bu süreç içerisinde devletimizin şefkatinden, devletimizin yardımından istifade etmişlerdir.“Vefa Sosyal Destek Grupları Gönülleri Fethediyor”
Sakarya’mızda bin 665 kişinin görev aldığı ve ağırlıklı olarak Emniyet, Jandarma, AFAD, Sağlık, Milli Eğitim, Müftülük, Belediye personeli, Kaymakamlıklar bünyesindeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı görevlileri ile sivil toplum kuruluşlarındaki gönüllülerden oluşan Vefa Sosyal Destek Grupları, 65 yaş ve üstü vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını gidermekte ve hizmetlerini yerine getirmektedir. İlimizde 31 Mayıs itibariyle alınan 47 bin 904 başvurudan 44 bin 964’üne olumlu cevap verilmiş, istekleri ve talepleri yerine getirilmiştir. Günlük ortalama bin civarında talebe cevap veren Vefa Sosyal Destek Grupları, ilk günden şimdiye kadar gönüllere dokunmaya devam etmektedir. Bugüne kadar 2 milyonun üzerinde maskeyi halkımıza, sanayi kuruluşlarımıza ve kamuda çalışanlara dağıttık.

Sürecin başlangıcında Mülki İdarenin her bir biriminde, her bir ilçemizde seyahat kurulları oluşturmuştuk. Bu kurullarımızda kısıtlamanın başladığı günden kaldırıldığı bugüne kadar 37 bin 364 belge düzenlendi. Nüfus yoğunluğuna baktığımızda Adapazarı ilçemizde 10 bin 288 kişiye seyahat izin belgesi düzenlenirken, Taraklı ilçemizde 166 kişiye bu belgeler verilmiştir. Çok zorlu bir dönemde bu kurulların önemli görevleri yerine getirdiklerini görüyoruz” dedi.

“Bu Sürecin Ağrılığını Çeken İllerden Birisiyiz”
“Tüm ülkeyi etkileyen bu salgını en ağır hisseden illerden biri olsak da geldiğimiz noktanın iyi olduğunu ifade edebiliriz” diyerek sözlerine devam eden Vali Ahmet Hamdi Nayir, “İlimize hem yurt dışına açılan kapımız olan İstanbul’dan hem de Umre’den gelen vatandaşlarımız oldu. Biz her ikisinden de fazlasıyla etkilendik. Nüfus ölçeğine baktığımızda İstanbul’dan sonra bu işin ağırlığını çeken illerden birisi biz olduk. Her türlü sıkıntıya rağmen büyük bir işbirliği içerisinde, büyük bir fedakârlık içerisinde arkadaşlarımızın göstermiş oldukları gayretlerle bu güne kadar geldik. O günlerde böylesi radikal kararlar alınıp uygulanmasaydı, bugünkü vaka sayıları daha da fazla olabilirdi. Eğer virüsün bizi görmesini istemiyorsak, rehavete kapılmadan; maske, mesafe ve hijyen şartlarına mutlaka dikkat etmemiz lazım. Tekrar eski günlerimize dönmek için gayret göstermemiz lazım. En güzel temizlik kirletmemektir, en güzel tamirat tahrip etmektir. Biz belirli bir temizliğe, belirli bir düzene ulaştıktan sonra, o seviyeyi muhafaza ederek, Sakarya’mıza yakışan çalışmaları da yine elbirliğiyle gerçekleştirmek arzusundayız.

“İkinci Dalgaya Yakalanmamak İçin Tedbir Şart”
Salgını kontrol altına almak için yürüttüğümüz çalışmalarla geldiğimiz noktayı başarılı sayabiliriz, ancak bizler yine tedbiri elden bırakmayacağız. Bu işin şakaya gelir bir tarafı yok, virüsün yayılımı azalmış olsa bile tekrar aynı şekilde canlanabilir. Dünyada bu konuda yüzyıllar öncesinde bile yaşanmış örnekleri var. Bir rehavetten sonra gelen ikinci dalganın daha yıkıcı olduğuna dair olaylar yaşandığını biliyoruz. Yine bu dönemde birçok ülkede bu tür bir gevşemeden sonra gelen ikinci dalgaları da izledik, halen daha görebiliyoruz. Bize düşen bu işi disiplinli bir şekilde yürütmek ve ikinci dalganın gelmemesi için tedbirlerimizi olabildiğince iyi bir şekilde almak ve düzenlemektir.

“Eğitim ve Araştırma Hastanesi Rutine Dönecek”
Eğitim ve Araştırma Hastanesinin çok kısa bir süre içerisinde rutine dönmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yapımı tamamlanan Doğumevi Hastanemizi kısa zamanda faaliyete geçirip eski Doğumevini de Pandemi Hastanesi olarak kullanacağız. Vatandaşlarımızın Pandemi Hastanesi olarak kullanılan Eğitim ve Araştırma Hastanesine gitmek istemediklerine dair duyumlarımız oldu. Halkımızın bu konuda herhangi bir sıkıntı ve tedirginlik hissetmemelerini istiyoruz. Çok yakın bir zamanda yine rutine dönecek olan hastanemizde her türlü tedbir alındığı için herhangi bir sorun yaşanmayacaktır. Arkadaşlarımız büyük bir gayret içerisinde çalışmalarını sürdürüyorlar. Virüs yüzünden hastalanan vatandaşlarımızla ayağı kırılan vatandaşımız arasında hiçbir ayırım yapamayız. Her ikisi de bizim için öncelikli hastalar kategorisindedir. Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi de çok kısa bir zaman diliminde tekrar randevulu olarak hizmete başlayacaktır.

“MHRS Dışında Hasta Bakılmayacak”
Bundan böyle tüm hastanelerimizde Merkezi Hastane Randevu Sistemi dediğimiz MHRS sisteminden alınan randevular dışında hasta bakılmayacağı için vatandaşlarımızın bu konuda duyarlı davranmasını istiyoruz. Acil vakalar hariç MHRS sistemi dışında polikliniklere gidilmemesi gerekiyor. Bununla birlikte mümkün olduğunca vatandaşlarımızın randevu saatleri içerisinde hastanede bulunması, onun dışında hastanede çok fazla beklememelerini istiyoruz.

“E-Nabız Sisteminden Belge Alma Zorunluluğu Var”
Bugünden itibaren kurum ve kuruluşlarımızda esnek mesaiyi kaldırıp, normal mesaiye döndük. Kronik hastalıkları bulunan bazı çalışanlarımızın esnek mesai içerisinde idari izinli sayılmaları ile ilgili yeni bir düzenlemeye gidildi. E-Nabız sisteminde hangi hastalıkların bu kapsamda olduğuna dair bilgiler mevcut. Bu kapsamdan faydalanmak isteyen kişilerin E-Nabız sistemi üzerinden temin edecekleri hastalıklarını içeren belgeyi kurumlarına ibraz etmeleri gerekiyor.

“Halkımız Duyarlılığını Gösteriyor”
Milletimizin büyük bir çoğunluğu her konuda bu sürece alıştı ve uydu. Halkımızın maske ile birlikte sosyal mesafeye alışması ve özel bir önem vermesi bu konuda büyük bir yol kat ettiğimizin göstergesidir. En son Cuma namazında da hiçbir problem çıkmadan herkesin maskesini takarak geldiğine, sosyal mesafesine dikkat ettiğine şahit olduk, bu işi bu şekilde götürmek ve duyarlı olmak zorundayız.

“Ekip Ruhunun Başarısı”
Yine bu dönem içerisinde birçok kişi canla başla görev yaptı. Çoğu zaman kar etmeyi düşünmeden vatandaşlarımızın ekmeksiz kalmaması için uğraş veren fırıncılarımızdan tutun da maske üretiminde büyük özveriyle görev yapanlara kadar, karantinaya alınanların korunmasına, onların burada misafir edilmesine kadar herkes önemli görevlerde bulundu. Bu konuda başta Kaymakamlarımız, Sağlık teşkilatımız, kolluk birimlerimiz olmak üzere herkes büyük bir fedakârlıkta bulundu, eğer geldiğimiz noktada hakikaten büyük bir başarı sağlandıysa bu hiçbirimizin tek başına kazandığı bir başarı değildir, bunu bir ekip ruhunun başarısı olarak görmek lazım, devamını da böyle istemek lazım.

“65 Yaş Üstü Büyüklerimiz Sabırlı Olmalılar”
Geldiğimiz noktada en büyük sıkıntıyı sokağa çıkma kısıtlaması devam eden 65 yaş üstü vatandaşlarımızın yaşadığını söyleyebiliriz. Hürriyetlerinin ellerinden alındığını düşünen bu büyüklerimizin her bir tedbirin ve kararın onların sağlığını korumak için alındığını bilmeleri önemlidir. 65 yaş üstü çiftçi, sanayici ve tüccarlarımız için maske, mesafe ve hijyen tedbirlerine uyulması şartı ile işlerinin başında olabileceklerine dair kısmi esnemeler de oldu. Yine 18 yaş altındakilerin seyahat kısıtlaması esnetildi, onlar da velileri, vasileri ile birlikte şehir içi ve şehirlerarasında seyahat edebilecekler.

“Eğer Sıkıntı Yaşanırsa Kısıtlamalar Yeniden Getirilir”
Yavaş yavaş tedbirli bir şekilde normal hayata dönme yolundayız. Ancak Sayın Cumhurbaşkanımızın da çok net ifade ettiği üzere, eğer olumsuz bir durum görülürse, vaka sayılarında bir yükselme söz konusu olursa tekrar geriye doğru adım atılabilir, kısıtlamalar getirilebilir. Geldiğimiz noktayı ve durumu muhafaza etmek için, bu serbestliği muhafaza etmek için tedbirlere sıkı sıkıya uyma şartımız var. Yani sıkıntılı olarak gördüğümüz sokağa çıkma kısıtlamalarının olduğu günleri istemiyorsak, herkesin her konuda tedbirlere uyması, uymayanları da güzel bir şekilde ikaz etmesi gerekiyor” dedi.

“Tavsiye Kararları Alındı”
Kuyumcular ile hayvan pazarlarının koşullarının ele alındığı ve İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Aziz Öğütlü’nün Sakarya’daki son durum hakkında bilgiler verdiği toplantıda diğer kurul üyeleri gündeme dair görüşlerini dile getirirken, Vali Ahmet Hamdi Nayir de herkese görevlerinde başarılar diledi.

Sakarya İl Pandemi Kurulundan Normalleşme Toplantısı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir