Sakarya Müftülüğü, bünyesinde barındırdığı personellerin gençlerle olan iletişimini kuvvetlendirmek amacıyla profesyonel eğitim verecek.
Sakarya İl Müftülüğü, bünyesinde barındırdığı din görevlilerinin gençlerle olan iletişimini kuvvetlendirmek ve daha da iyi eğitimler vermelerini sağlamak amacıyla bir proje geliştirdi. Proje kapsamında ülke çapında tanınmış profesyonel kişiler tarafından din görevlilerine “iletişim” eğitimi verilecek.
İşte o projenin detayları:
Din Görevlilerinin Gençlerle İletişim Kurma Becerisini Geliştirme Eğitimi Projesinin Amacı:Personelimizin, alanında uzman kişilerden alacakları eğitimlerle ‘Din Görevlilerinin mesleklerini îfâ ederken, gençlerle iletişim kurma becerisini geliştirme, ayrıca din görevlilerinin mesleki motivasyonunu artırma ve bu alanda sıklıkla karşılaşılan sorunlara çözüm önerileri sunma’ yeterliliklerini artırmak amaçlanmaktadır. Bu proje kapsamında öncelikle bu eğitimden istifade etmek isteyen görevlilerimizin düzenlenecek eğitim programına katılmaları ve görevlilere katılım belgesi verilmesi planlanmaktadır. Eğitici eğitiminin tamamlanmasının akabinde katılımcı personelle Proje Hazırlama ve Geliştirme Ekibi’nin koordinatörlüğünde aylık periyotlarla bir araya gelinerek saha çalışmalarının değerlendirilmesi ve mahallinde uygulanabilir projelere destek sağlanması planlanmaktadır.
- 1. Konu : Kurumsal olarak ve Din Hizmeti Açısından Din Görevlisinin Önemi
Konuşmacı : İlyas Serenli (İl Müftüsü)
Bu konu personelimizin, Diyanet İşleri Başkanlığının temel misyonu olan din hizmetini halka ulaştırmada ifa ettiği görevin anlam ve sınırları hakkında temel bilgileri edinmesi amacıyla eğitim programına dâhil edilmiştir.
- 2. Konu : Genç ve Ergen Psikolojisi
Konuşmacı : Yrd. Doç. Dr. M. Naci Kula – Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
İlahiyat Fakültesi Din Psikolojisi Anabilimdalı Başkanı
Bu konu personelimizin, gencin fizyolojik ve psikolojik durumu hakkında – özellikle Gençlerde Dini ve Ahlaki Gelişim, Gençlerde Kimlik-Benlik Gelişimi– temel bilgilere sahip olması amacıyla eğitim programına dahil edilmiştir.
- 3. Konu : Madde Bağımlılığından Gençleri Koruma
Konuşmacı : Harun Yıldırım – Sakarya İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Uzmanı
Bu konu personelimizin, özellikle son yıllarda gençlerin arasında yaygınlık gösteren bağımlılık yapıcı maddelerden (sigara, alkol, uyuşturucu) gençleri nasıl korumak gerektiği konusunda temel bilgilere sahip olması amacıyla eğitim programına dahil edilmiştir.
- 4. Konu : Sosyal İletişim Ağları/Medya
Konuşmacı : Esra Çetin – Sakarya Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü-Sosyolog
Bu konu personelimizin, sosyal iletişim ağları ile medyanın özellikle gençler üzerindeki olumsuz etkilerinin boyutları ve bu olumsuz etkilerin nasıl en aza indirgenebileceği, medya okur-yazarlığı gibi konularda temel bilgilere sahip olması amacıyla eğitim programına dahil edilmiştir.
- Konu : Gençlerin Problemi Olan Dini Güncel Sorular
Konuşmacı : Sabri Akpolat – Din İşleri Yüksek Kurulu Uzman
Bu konu personelimizin, gençlerin zihin ve gönül dünyalarını etkisi altına alan soru ve sorunlara hem cevap verme metodu hem de sorulara verilecek en sağlıklı cevap ve yönlendirmeler– özellikle Gençlerde yaygınlık Gösteren Dini Yanlışlar: Mut’a Birlikteliği, Sevgililik-Flört, Kötülük Problemi- Deprem, çaresiz Hastalıklar vs.- hakkında bilgi sahibi olması amacıyla eğitim programına dahil edilmiştir.
- Konu : Tüketim Toplumu ve AVM Kültürü
Konuşmacı : Kazım Mert – Sakarya Üniversitesi İşletme Fakültesi Arş. Gör.
Bu konu personelimizin, gençlerin zihin ve gönül dünyalarını etkisi altına alan marka hastalığı ve AVM kültürü hakkında bilgi sahibi olması amacıyla eğitim programına dahil edilmiştir.
- 7. Konu : Gençlerin Yaşadıkları Psikolojik Problemler ve Çözüm Önerileri
Konuşmacı : Doç. Dr. Mustafa Koç – Sakarya Üniversitesi, Psikolojik Danışmanlık ve
Rehberlik
Bu konu personelimizin, gencin temel fizyolojik, psikolojik ve sosyal sorunları hakkında – özellikleAile ve Genç Arasındaki Sorunlar, Gencin Yaşadığı Dinî Çatışmalar, Sosyal Sorunlar – temel bilgilere sahip olması amacıyla eğitim programına dahil edilmiştir.
- Konu : Mahremiyet Eğitimi nedir? Nasıl Verilmeli?”
Konuşmacı : Dr. Ülfet Görgülü – Din İşleri Yüksek Kurulu Uzmanı
Ahlaki değerlerimiz, günümüzde gençlerin, ailesinden ve sosyal çevresinden sağlıklı bir mahremiyet eğitimini almıyor oluşunun sonucu erozyona uğramaktadır. Bir din görevlisi, hem gençlere mahremiyet eğitimini nasıl vermesi gerektiğini hem de gençle arasındaki mahremiyet sınırını nasıl muhafaza etmesi gerektiğini bilmelidir. Bu konu personelimizin mahremiyet eğitiminde din gönüllüsünün görev ve fonksiyonuhakkında bilgi sahibi olması amacıyla eğitim programına dahil edilmiştir.
- 9. Konu : Gencin Toplumsal Kimlik Kazanma Süreci/Eğitimi Nasıl Olmalıdır?
Konuşmacı : Özgül Piyade – Psikolog ve Aile Danışmanı
Bu konu personelimizin, gençlerle iletişimde ve onlara sunduğu din hizmetinde ihtiyaç duyduğu gencin kendi ahlaki ve örfi değerleri ile uyum içinde sosyal hayattan kopuk olmayan bir toplumsal kimlik kazanma süreci/eğitimi nasıl olmalıdır, konusunda temel bilgilere sahip olması amacıyla eğitim programına dahil edilmiştir.
- Konu : Pozitif Düşünceyi Geliştirme ve Kullanma; Hayattan Keyif Alma
Konuşmacı : Mustafa Sait Mert Sakarya Halk Sağlığı İl Müdürlüğü Uzman Psikolog
Bu konu personelimizin, kişisel ve mesleki anlamda başarılı olmaları için ihtiyaç duydukları olumlu düşünme ve hayata iyimser bakabilme yeteneklerinin artırabilmesi amacıyla eğitim programına dahil edilmiştir.
- Konu : Beden Dili ve İmajın İletişimdeki Etkisi
Konuşmacı : Mustafa Şahin – Eğitimci
Bu konu personelimizin, hizmet sunduğu insanlarla iletişimde ihtiyaç duyduğu pozitif etkisi olan beden dilini geliştirme, bu konuda yapılan yanlışlar, dinî ve saygıdeğer şahsiyet ve duruş şekilleri, kişisel bakım (kıyafet, görünüm, vs.), bireysel sağlık gibi konularda temel bilgilere sahip olması amacıyla eğitim programına dahil edilmiştir.
- Konu : Gençleri Camiden Uzaklaştıran Nedenler ve Çözüm Önerileri
Konuşmacı : Mustafa Aydın Adapazarı Orhan Camii Uz. İmam-Hatip
Bu konu personelimizin, hizmet sunduğu gençleri, dinden ve camiden uzaklaştıran “din görevlisi”, “genç”, “mekan” ve “toplum” ile ilgili sorunlar ve çözüm önerileri vb. konularda genel bilgi sahibi olması amacıyla eğitim programına dahil edilmiştir.
- Konu : Popüler Kültür İçerisinde Gençleri Etkisi Altına Alan Akımlar
Konuşmacı : Yrd. Doç. Dr. Abdullah İnce – SAÜ İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi
Bu konu personelimizin, gençlerin zihin ve gönül dünyalarını etkisi altına alan akımlar – özelliklemodern itikadî sorunlar ve akımlar: Vehhabilik, Modern Selefilik, Mealcilik-Kur’ancılık, Modern Haricilik: Ötekileştirerek Reddetme vb.- hakkında bilgi sahibi olması amacıyla eğitim programına dahil edilmiştir.
- Konu : Etkili Eğitimcilik
Konuşmacı : Mustafa Yılmaz – Erenler Ali Dilmen Ortaokulu Din Kültürü Öğretmeni
Bu konu personelimizin, hizmet sunduğu ergenlere ve gençlere eğitim teknikleri açısından din eğitimini nasıl vermesi gerektiği ve hangi materyalleri ne şekilde kullanmasının daha verimli olabileceği vb konularda temel bilgilere sahip olması amacıyla eğitim programına dahil edilmiştir.
- Konu : Hz. Peygamber’in (sav) Rehberliğinde Din Gönüllüsü Olmak
Konuşmacı : Ali Erdoğdu İHL Meslek Dersleri Öğretmeni
Bu konu personelimizin, din hizmeti esnasında ilk sırada ihtiyaç duyduğu Hz. Peygamber örnekliğinde irşat hizmetini sunabilmesi amacıyla eğitim programına dahil edilmiştir.
- Konu : İnsan Kazanmada ve Din Hizmetinde Doğru Üslubun Geliştirilmesi
Konuşmacı : Nurten Ceceli Alkan / Eğitimci – Yazar
Bu konu personelimizin, hizmet sunduğu insanlarla –özellikle gençlerle- iletişimde ihtiyaç duyduğuinsan kazanmada ve din hizmetinde doğru üslubun geliştirilmesi ve gençlerle sağlıklı iletişimin nasıl sağlanacağı vb konularda temel bilgilere sahip olması amacıyla eğitim programına dahil edilmiştir.