Geçtiğimiz yıl 149 ülke ve 12 serbest bölgeye toplamda 6 milyar 279 milyon 938 bin dolarlık ihracat gerçekleştiren Sakarya, sanayi alanında önemli bir merkez haline gelmiştir. Şehirde, 1255 hektar alan üzerine kurulmuş 6 adet Organize Sanayi Bölgesi (OSB) bulunmaktadır. Bu OSB’ler arasında Sakarya 1. OSB, Sakarya 2. OSB, Sakarya 3. OSB, Ferizli OSB, Karasu OSB ve Kaynarca Mobilya İhtisas OSB yer alırken, Doğu Marmara Makine İmalatçıları İhtisas OSB’de firmaların inşaat çalışmaları sürmektedir. Ayrıca, Sakarya Otomotiv ve Metal İhtisas OSB ile Sakarya Söğütlü OSB’de kamulaştırma ve altyapı işlemleri devam etmektedir. Toplamda 300 firmaya ev sahipliği yapan bu 6 OSB, yaklaşık 35 bin kişiye istihdam sağlamaktadır.
“Organize Tarım Bölgeleri İçin Çalışmalarımız Var”
Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Akgün Altuğ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sakarya’nın hem tarımsal hem de endüstriyel anlamda tükettiğinden fazlasını ürettiğini ifade ederek, üretilen ürünlerin dünyanın 160 ülkesine ihraç edildiğini belirtti. OSB’lerin üretimdeki önemine dikkat çeken Altuğ, “Şu anda neredeyse tüm organize sanayi bölgelerimiz yüzde 100 doluluk oranıyla çalışmaya devam ediyor. Bu bölgelerde hem yurt içinden hem de yurt dışından yüzlerce yatırımcı bulunmaktadır. Organize sanayi bölgelerimizde 35 bin kişi istihdam edilmektedir.” dedi.
Ayrıca, Sakarya’nın jeopolitik konumu sayesinde avantajlı bir konumda bulunduğunu vurgulayan Altuğ, “Çarpık sanayileşmeyi önlemenin ve önemli tarım alanlarımızı korumanın yolunun OSB’lerden geçtiğine inanıyorum. Şehrin yüzölçümünün sadece yüzde 2’sini sanayileştirmeyi hedefliyoruz. Zaten Cumhurbaşkanımız ve Bakanımız da benzer bir görüşe sahip. Ülkenin yüzölçümünün yüzde 2’sinin sanayileşmesini istiyorlar. Biz de bu doğrultuda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Şu anda Sakarya’da organize sanayi bölgeleri, küçük sanayi siteleri veya diğer sanayi tesislerinin şehir yüzölçümüne oranı yüzde 0,9 civarında. Yaklaşık yüzde 1’lik bir sanayi büyümesine ihtiyaç duyuyoruz ve bunu planlıyoruz.” şeklinde konuştu.
Altuğ, verimli tarım alanlarına dokunmadıklarını ve OSB’leri üçüncü, dördüncü, beşinci sınıf tarım alanlarında yapmayı planladıklarını ifade ederek, “Tarımsal anlamda üretim yapmak da oldukça önemlidir. Verimli topraklara sahip olan Sakarya’nın güneyinde, Pamukova, Geyve ve Taraklı bölgelerinde organize tarım bölgeleri için çalışmalarımız bulunmaktadır.” dedi.
“Yeşil Organize Sanayi Bölgesi Çalışmalarımız Var”
Altuğ, enerji, gıda ve yapı ihtisası ile lojistik ve teknoloji OSB’leri kurulması için sürdürülen çalışmalar hakkında da bilgi verdi. “Organize sanayi bölgelerinde şu an 300 civarında firmamız var. Makine ihtisas, mobilya ihtisas ve metal otomotiv ihtisas OSB’lerinde altyapı çalışmaları tamamlandı ve firmalar inşaatlarına başlamaktadır. Bu bölgeler tamamlandığında hem Sakarya’nın üretimi yoğunlaşacak hem de ihracatımızın iki katına çıkmasını bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.
Yeşil OSB çalışmaları hakkında da bilgi veren Altuğ, “Özellikle mevcut organize sanayi bölgelerimizi yeşil organize sanayi bölgesi haline getirme çalışmalarımız devam ediyor. Kullandığımız suyu yeniden kullanmak ve hatta kendi enerjimizi üretmek gibi birçok projeyi hayata geçirmeyi hedefliyoruz. Gelecekte kurulacak tüm organize sanayi bölgeleri, kesinlikle yeşil organize sanayi bölgesi olacak.” dedi.
Akgün Altuğ, “Model Fabrika” projesinin devam ettiğini belirterek, “Model Fabrika, özellikle KOBİ’lerimiz ve tüm imalatçı firmalarımız için çağdaş ve yalın üretim ile dijital dönüşüm konusunda sorunları tespit edip çözüm geliştirme noktasında önemli bir yapı oluşturacak. Bakanlık yetkilileriyle model fabrikanın ilk iyi niyet imzasını attık. İnşallah bu konuda çok kısa sürede ilerleme kaydedeceğiz ve şehrimize bir ‘Model Fabrika’ kazandıracağız.” şeklinde konuştu.