Pazarköy’deki türbe yazımıza, sizin yazdığınız “Kaynaklar bana inandırıcı gelmedi” yazısına cevaptır.
Birinci kaynak olarak Mevâhib-i Ledünniyye’yi göstermiştik. Bu kitabın yazarı İmam Kastalani’dir.
İmam Kastalani, onbeşinci ve onaltıncı yüzyıllarda Mısır’da yetişen hadis, kıraat ve Şafii mezhebi fıkıh alimlerindendir. İsmi, Ahmed Bin Muhammed’dir. Künyesi, Ebü’l Abbas olup, lakabı Şihabüddin’dir. Kastalani diye meşhur olmuştur. 1448 senesinde Khire’de doğmuş ve 1517’de yine orada vefat etmiştir.
Küçük yaşta ilim tahsiline başlayan Kastalani, Kur’an-i Kerim’i ezberledi. Kırâat ilmini Sirâcüddin Ömer bin Kasım Ensari, Zeynüddin Abdülganî Heytemî gibi alimlerden öğrendi. Fıkıh ilmini Fahrüddin Makdisi, Şihabüddin İbadi, Şemsüddin Bami, Burhaneddin Acluni ve İbn-i Hacer el Askalani’den öğrendi. Hadi ilmini, Radiyüddin, Evhaki, Sehavi gibi alimlerden öğrendi. Karafe’deki medresenin baş müderrisi oldu 1517 senesi Muharrem ayında Kahire’de vefat etti. Cenaze namazı Ezher Camii’nde kılınıp Kâdı Bedreddin Ayni türbesine defnedildi.
Eserleri:
1-Mevahib-i Ledünniye: Kastallanî, bu eserinde Peygamber efendimizin hayatını anlatmıştır. Bu eseri Allâme Muhammed Zerkanî, sekiz cilt olarak şerh etti. Şair Mahmud Abdulbaki, onu Osmanlıca’ya çevirci ve iki cilt olarak basıldı. Yusuf Bin İsmail Vebhani tarafından Envarü’l Muhammediyye adıyla kısaltldı. Abdülbaki’nin Osmanlıca Mevahib-i Medünniyye kitabını 1972 yılında Yozgat İmam Hatip Lisesi’nde Araçpa-Farsça öğretmeni iken benim tarafımdan Türkçe’ye çevrilerek Semerkand Yayınları adı altında neşredildi.
2-İrşâdü’s Sârî Fi Şerhi’l Buhari
3-Ukûdu’s Seniyye Fi Şerhi’l Mukaddimeti’l Cezerriye
4-Şerhu Şatibiyye
5-Meşariku’l Envarı’l Mudiyye Fi Medh-i Hayri’l Beriyye
6-Tuhfetü’s Sami ve’l Kari bi Hatm-i Sahihi’l Buharî
7-Nefûisü’l Enfâs fi’s sahhbe
8-Rawdatü’zZahir fi Menâkıb-ı Şeyh Abdülkadir
9-Nüzhetü’l Ebrar fi Menâkıb-ı Şeyh Ebi’l Ahbas El Havvas
10-Resâil Fi’l Amel
İkinci Kaynak: İslam Tarihi, M. Asım Köksal: Türkçe olarak Peygamberimiz hakkında bundan daha güzel bir eser yazılmış mıdır?
Üçüncü Kaynak: İstanbul’lu Sahabeler: Bu mükemmel eser Dr. Necdet Yılmaz ve Dr. Çoşkun Yılmaz tarafından 2003 yılında İstanbul’da yayınlanmıştır.
Yüzlerce İslam tarihi kitaplarından seçilerek hazırlanmıştır. Allah bu çalışmalarından dolayı Necdet Yılmaz ve Coşkun YIlmaz’a bol bol mükafat versin.
Bahattin Aydoğdu’ya: “Benim bildiğim kadarıyla siz çok kitap okuyan bir öğretmensiniz, İpek Yolu’nun veya Kervan Yolu’nun Pazarköy’den geçtiğine inanmak istemediğiniz anlaşılıyor. İşte buna çok üzüldüm.”
Şam’dan başlayan kervan yolu önce Kayseri’ye oradan da Konya’ya ulaşır. Konya’da iki kola ayrılan b yol, Ankara, Göynük, Akyazı, Hendek ve Adapazarı’ndan Çamlıca’ya ulaşır.
İkinci yol: Konya, Eskişehir, Sapanca Yolunu izleyerek Gebze arkasından Çamlıca’ya ulaşır.
Birinci İstanbul seferi 668’de Ankara Göynük Akyazı İstikameti’nde yapılmıştır. 669’da yardımcı kuvvetler de aynı yolu takip etmiştir. 669’da yardımcı kuvvetler de aynı yolu takip etmiştir.
İkinci İstanbul Seferi: Cünâde bin Ebi Umeyye El-Ezdî komutasında hareket etti. BUsferde ikinci yol kullanılmış ve donanma da işe müdahale etmiştir. 634 yılında İstanbul önlerine gelen ordu karadan ve denizden İstanbul kuşattı. Soğukların başlaması üzerine Kapıdağ Yarımadası’na çekildi. Altı sene süren bu savaşta da bir netice alınamadı.
Kervan yolunun fiziki durumunu soruyorsunuz. Çamlıca’dan başlayan ve Gebze’ye kadar gelen yol, çok geniş değildir. Altı-sekiz metre genişlikte olup Adapazarı’nın Emirdağ’ı mıntıkasından geçerek Tersia-i Kebir (Büyük Esence), Tersia-i Sagir (Ormanköy’den) Hendek’e ulaşır. Sonra Çalıkuru (Çamlıca), Beynevit (Altındere), Hasanbey İslâmiye (Hasanbeyköy), Pazaryeri (Pazarköy yani kervan mallarının satıldığı yer), Mahmud Sabit Bey (Alaağaç), Şıh Bozanlı (Karaçalılık), Aziziye Zir (Kuzuluk) , Aziziye Bala (Taşburun) köyleri üzerinden Göynük’e ulaşır.