Yeni hayat Paralimpik Spor Kulübü Başkanı Selim Özen den Kamuoyuna açıklama geldi.
İLİMİZDE ENGELLİ SAĞLIK KURUL RAPORLARI ALIMI SÜREÇİ KONUSUNDA YAŞANAN SORUNLAR ve BU SORUNLARI ÇÖZÜME KAVUŞTURMASI GEREKEN DEĞERLİ BÜYÜKLERİMİZE SESLENİYORUM LÜTFEN SESİMİZE KULAK VERİN BİZLER BU SORUNLARIMIZ ÇÖZÜME KAVUŞUNCAYA KADAR DURMAYACAĞIZ GEREKİRSE ANKARA ya SAYIN CUMHURBAŞKANIMIZIN YANINA YÜRÜMEYEN AYAKLARIMIZLA PROTESTO YÜRÜYÜŞÜ YAPACAĞIZ …….
Ülkemizde, Engelli Sağlık Kurulu Raporu, engelli bireylerin çeşitli hak ve hizmetlerden Fırsat eşitliği ilkesi doğrultusunda yararlanabilmesi için, kamu kurum ve kuruluşlarınca talep edilen temel belgedir. Türkiye ENGELLİLİK Araştırması ” ile ülkemizdeki ENGELLİ bireylerin sayısal durumu tespit edilmiştir. Araştırmanın sonuçlarına göre ülkemizde (genel nüfus 80.000.000 olarak kabul edildiğinde) 9.217.500 kişi engelli olarak yaşamını sürdürmektedir ve bunun genel nüfusa oranı %12,29’dur.
Bu bağlamda; her engellinin sadece anne ve babasını dâhil ederek yapacağımız kaba bir hesapla, Ülkemizde yaklaşık 27 milyon kişinin engelli bireylerin çeşitli hak ve hizmetlerden yararlanabilmesi için temel belge olarak istenen, engelli sağlık kurulu raporu uygulaması ile doğrudan ilgili olduğu görülmektedir. Yaklaşık Ülke nüfusumuzun 1/3’ünden fazla insanın doğrudan ilgili olduğu engelli sağlık kurulu raporu uygulamasında ise defalarca yapılan mevzuat düzenlemelerine ve Ülke düzeyinde örnek uygulamalar yapan sağlık kuruluşları olmasına karşın, tarafımıza gelen sorunlardan, sorulardan, geri bildirimlerden, halen i sağlık kurulu raporlarındaki yanlış ve farklı değerlendirmeler sonrası ortaya çıkan sonuçları itibari ile istenilen seviyeye gelinmediğini sorunların artarak çoğaldığını üzülerek görmekteyiz.
Engelli sivil toplum kuruluşları olarak uygulamada saptadığımız en sık karşılaşılan sorunlar aşağıda derlenmiş olup, ilgililerin dikkatlerine ve bilgilerine sunarız.
• Sağlık kuruluşuna ulaşım zorluğu.
• Hastane içerisinde ilgili tüm poliklinikleri dolaşma zorunluluğu. Ve istenen film röntgen gibi hizmetlerde fiziksel koşulların engelli bireyler ve ağır düzeydeki hastalar düşünülerek fiziksel koşulların oluşturulmaması ve engelli hasta transferi konusunda eğitimsiz sağlık personellerin bulunması , Sağlık kurulu raporları sonrası kurul tarafından değerlendirme yapılan ortamın fiziksel koşullarının uygun olmaması bir düzen ve hasta mahremiyetine dikkat edilmemesi.
• Raporların süresi uygulamasının işlevsiz kalması, her kurumun kendi uygulamaları kapsamında tekrar tekrar yeni raporlar istemesi. İlgilinin talebi olmadığı durumlarda sağlık kurulu raporunun sadece bir nüshasının kişiye verilmesi
• Farklı zamanlarda farklı sağlık kuruluşlarından alınan sağlık kurulu raporlarında, engellilik oranlarında ve ağır engellilik tanımında farklılıklar olması. . İlimizdeki hastanelerimizde yapılan engelli sağlık kurul rapor değerlendirmesi sonrası , farklı engel oranların çıkmasından dolayı il dışına hakem hastaneye engelli bireylerim (Haydarpaşa veya Kocaeli – Derince Hastanelerine )gönderilmesi sonrası ortay çıkan mağduriyetler
• Raporların sadece başvuru esnasında istenilen kullanım amacı hususunu kapsayacak şekilde düzenlenmesi, SKR verilirken (ÖTV, vergi, cihaz, eğitim, istihdam vs.) tüm hizmetleri kapsayacak genel değerlendirmeler yapılmaması , özellikle engelli sporcu bireylerin lisans alabilmesi adına yaşanan sorunlar hekimlerimizin engelli sporları konusunda bilgi sahibi olmamaları ve spor hekimlerinden alınan raporlardan ücret istenmesi .
• Belge aslı istenmesi alışkanlığı. Tüm ilgili kurumlar tarafından elektronik ortamda raporların görülememesi, sık sık raporun aslının ibrazının istenmesi ve aslını ibraz edemeyenlerden tekrar tekrar raporlar istenmesi.
• Tek tip form kullanılması, çocukların tanılamasına uygun (özellikle 0-3 yaş grubu) formların kullanılmaması. 0-3 yaş grubu engelli çocuklara engellilik oranı içeren sağlık kurulu raporları verilememesi.
• Raporlarda kişinin fonksiyonel engel durumlarının yerine, ICD 10 tanı sınıflandırmasına göre tanının karşılığı olan engel oranlarının dikkate alınması.
• İşaret dili bilen doktor ve sağlık çalışanlarının sayısının yetersiz olması
. • Uzun bürokratik işlemler. Sağlık kurulu raporu almak için talep edilen süreç içersinde uzun randevu süreçlerinin olması (önceden en fazla 15 gün içersinde alınırken bu sürenin 60 güne çıkması )
. Spor yapmak isteyen engelli bireye sporcu lisansı çıkartmak istenildiğinde bu konuda yaşanılan zorluklar hekimlerimizin engelli spor branşları konusunda yeterli bilgiye sahip olmamasından dolayı ortaya çıkan olumsuz sonuçlar engelli bireyin spor yapmasının önündeki en büyük engel.
Bu gün burada yanımızda olup sesimizi duyurabilmek adına değerli basın mensubu arkadaşlar sizlerin aracılığı ile Sayın Cumhurbaşkanımıza ,Sayın Başbakanımıza ,Sayın Sağlık Bakanımıza ve Sayın Maliye bakanımıza seslenmek istiyorum , Sayın Cumhurbaşkanımız sokağın sesini , halkın sesini her zaman duymuştur biz engelli bireylerin en temel vatandaşlık haklarından yararlanabilmek adına sağlık kurulu raporları yüzünden yaşamış olduğumuz sorunların biran önce çözüme kavuşması adına Sağlık Bakanlığınca hazırlanmış olan yeni Engelli Sağlık Kurul yönetmeliği “Engellilik Ölçütü, Sınıflandırması ve Engellilere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik” bir an önce Maliye Bakanlığında bekletilmeden uygulanılmaya başlanmalıdır . Sağlık Kurulu raporları yüzünden oluşan mağduriyetlerin çözümü adına Sayın Cumhurbaşkanımıza Sakarya dan seslenmek istiyorum lütfen sesimize kulak veriniz ve binlerce , engellimizin sorunu olan bu durumun çözüme kavuşmasını sağlayınız .Sayın Cumhurbaşkanım .
Selim Özen
Yenihayat Paralimpik Spor Kulübü Başkanı