1. Haberler
  2. -MANŞETLER-
  3. Zararlı Böcekler Görüldüğü yerde imha edilmeli

Zararlı Böcekler Görüldüğü yerde imha edilmeli

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Akyazı İlçe Tarım Müdürü Veysel Meydan Kokarca ile mücadele hakkında vatandaşımızı bilgilendirdi.

“KAHVERENGİ KOKARCA”

Fındık tarımı ile birlikte bir çok tarımsal ürünü olumsuz etkileyen kahverengi kokarca zararlısı, havaların soğumasıyla birlikte tarım alanlarını terk ederek korunaklı alanlara yöneliyor. Bu zararlıya karşı topyekün alınacak önlemler önümüzdeki yıl tarimsal alanların en az zarar görmesini sağlayacaktır. Kahverengi kokarcalar kışı geçirmek için evlere, çatı aralarına ve odunluklara toplu halde hareket etmeye başlamış, bu durumun tarım alanlarına dönüşlerini engellemek adına bir fırsat olarak görmeliyiz. Bu zararlının 2025 yılında fındık bahçelerine geri dönüşünü engellemek için şimdi alınacak önlemler zararı en aza indirecektir.

ZARARLI BÖCEKLER GÖRÜLDÜĞÜ YERDE İMHA EDİLMELİ
Kokarcaların toplu olarak kışladıkları dönemlerde görülmeleri durumunda böceklerin imha edilmesi “Toplanan böceklerin ezilmesi ya da ağzı kapalı kaplarda tutulması gerekmektedir. Ayrıca, bu zararlıların kapalı alanlara girişini önlemek için kapı ve pencerelerin kapalı tutulması ve evlerdeki delik ve çatlakların onarılması gerektiğini hatırlatmak isterim.

YOĞUN ALANLARDA İLAÇLAMA GEREKEBİLİR
Kokarca popülasyonunun yüksek olduğu bölgelerde, zararlıların imha edilmesinin zorlaştığı durumlarda çevre sağlığı ilaçları kullanılarak ilaçlama yapılmalı ancak ilaçlamalar insan sağlığı açısından uygun şekilde yapılmalıdır.
Ayrıca, evlerinden uzun süreli ayrılan üreticilerin, evlerine kokarca girişi olup olmadığını kontrol ettirmeleri ve Kokarcaların imha edilmesi nisan ayına kadar gerekli tedbirleri alarak populasyonu kontrol altına almamızı kolaylaştıracaktır.

FEROMON TUZAKLARI İLGİ GÖRDÜ
İlçemizde de bir cok noktada kurulan Feromon tuzaklarla kokarcaların belirli alanlara çekilip imha edilmesi sağlanabir ; Ancak, havaların serinlemesiyle feromon tuzaklarına gelen kokarca sayısının azaldığı ve bu dönemde diğer tedbirler öncelikli olarak uygulanmalıdır.
Kahverengi kokarca ile mücadelede halkın alacağı bireysel tedbirlerin, fındık üretiminde verimliliği ve zararlıların tarımsal alanlara yayılmasını önlemede kritik rol oynayacaktır.

Veysel MEYDAN
İlçe Tarım Müdürü

Zararlı Böcekler Görüldüğü yerde imha edilmeli
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir